• 0
  • 2761
  • 367
Jeff Gordons gode utseende og strålende kjøring har hjulpet  NASCARs popularitet med mainstream. Se mer bilder av NASCAR.

Da Jeffrey Michael Gordon var 10 år gammel, hadde han allerede vunnet to nasjonale mesterskap. Etter å ha kjørt Quarter Midgets siden han var fem år gammel, slo Gordon opp et par titler i 1979 og '81, og slo konkurransen så gammel som 17. Før han var gammel nok til å kjøre på offentlige gater, oppnådde Gordon fire mester-skip i go- karts og hadde vunnet løp i All Star Circuit of Champions Sprint Car-serien.

"Da jeg var fem år gammel," reflekterte Gordon, som ble født i Vallejo, California, "det var bare noe min far gjorde for å holde meg utenfor moren min og gi meg noe å gjøre i marka i nærheten av huset vårt. I det meste av livet var racing det vi gjorde for moro skyld i helgene. "

NASCAR Image Gallery

Klatringen til racingens største ligaer ble planlagt av stefaren John Bickford. Da Gordon var 15 år flyttet Bickford familien til Indianapolis forsteder til Pittsboro, slik at den unge sjåføren kunne få mer erfaring med åpent hjulkjøring. Gordon gjorde en umiddelbar innvirkning i Sprint Cars bygget av Bickford.

Som 16-åring ble han den yngste mottakeren av et United States Auto Club-konkurrentlisens. I 1989 vant Gordon løp i tre USAC-divisjoner med åpent hjul, uteksaminert fra videregående skole med et B-gjennomsnitt, og ble fulltids løpebilsjåfør.

I 1990, 19 år gammel, vant Gordon ni av 21 starter i USACs robuste Midget-divisjon, og ble den yngste mesteren. Han dabbet også i World of Outlaws Sprint Car-konkurranse, landets ledende organisasjon for de frie-wheeling Sprints. Innen '91 hadde Gordon vunnet USACs Silver Crown-tittel, vunnet store begivenheter i Phoenix og på Indianapolis 'grusbane på én kilometer.

Etter å ha fullført et kurs på Buck Baker Driving School for aksjebiler, landet Gordon en tur med Bill Davis 'NASCAR Busch Series-team. "Mitt fokus for fremtiden er NASCAR-racing," sa Gordon den gangen. "Jeg er i aksjebiler for å bli. For meg har NASCAR racing det største løftet og potensialet."

Gordon benyttet seg av sin mulighet. Han vant tre NASCAR Busch Series superspeedway-stevner i 1992, fanget 11 poler og endte på fjerde plassering i finalepoengene. Gordons talent for hurtiggående superspeedway-racing fanget øyet av NASCAR Winston Cup-lagseier Rick Hendrick, som raskt signerte ham til en flerårskontrakt.

I det andre rittet i en NASCAR Winston Cup-bil vant Gordon 1993 Twin-kilometer-kval på Daytona. Resten av rookie-kampanjen hans var preget av raske løp, men mange krasj. Innen '94 hadde de frynsede kantene blitt polert med erfaring og modenhet, og Gordon vant sine to første NASCAR Winston Cup-poengløp, Char-lotts Coca-Cola 600 og det første Brick-yard 400 på Indianapolis Motor Speedway.

I 1995 snekret Gordon sitt første NASCAR Winston Cup-mesterskap i en alder av 24, og ble den nest yngste mannen som noensinne har rukket NASCARs mest elskede krone. "Realistisk sett håpet vi på en topp-fem-finish i poengene," sa Gordon. "Du starter alltid en sesong med mesterskapet i tankene, men i 1995 trodde vi ikke at det var mulig." Gordon bygde et solid poeng ledelse på sensommeren, men måtte avholde et rasende rally av burveteranen Dale Earnhardt for å sikre sin første tittel.

Gordon vant NASCAR Winston Cup-mesterskapet igjen i 1997 og '98, og tapte '96-tittelen med en smal margin etter å ha vunnet 10 løp. Hans fjerde mesterskap kom i 2001, noe som gjorde ham bare den tredje personen i historien som vant mer enn tre titler på NASCARs toppnivå i konkurransen.

Tiden vil vise om Jeff Gordon er i stand til å matche eller overgå rekorden for syv mesterskap i fellesskap avholdt av Richard Petty og Dale Earnhardt. Dette er imidlertid sikkert. Jeff Gordon lyser sterkt blant NASCARs største stjerner.