• 0
  • 1337
  • 77
Buck Bakers hardnose tilnærming til racing tjente ham respekten for NASCAR-kretsen. Se mer bilder av NASCAR.

"Buck" Baker - født Elzie Wylie Baker - var en av de tøffeste og mest dyktige høyhastighets-NASCAR-chaufførene på 1950-tallet. Baker, en hardnøstet konkurrent i ujevn modifisert divisjon, vant sin del av kampene på racerbanen, og utarbeidet en misunnelsesverdig rekord i postrace fisticuffs.

I løpet av de progressive 1950-årene var Baker aktiv i alle grener av NASCAR racing treet. Han delte tiden sin mellom de svulstige kortsporene og den populære NASCAR Grand National circuit - og tok seg også tid til å vinne mesterskapet for NASCARs kortreiste tur med åpent hjul Speedway Division i '52. En sjåfør som var høyt aktet blant lagseiere, ble Baker en ettertraktet pilot da han ikke var kampanje for sitt eget maskineri.

I 1955 sluttet Carl Kiekhaefer til turneringsserien NASCAR og praktisk talt rengjort hus. Kiekhaefer team vant 22 av de 39 løpene, og etterlot bare utklipp for de andre skyggetrær-konstruerte lagene. Kiekhaefer la imidlertid merke til at Baker ga Kiekhaefer-antrekket et godt løp for pengene i sine egne eide Oldsmobiles and Buicks.

NASCAR Image Gallery

"Jeg så at Buck var min toppkonkurranse," sa Kiekhaefer i begynnelsen av '56 NASCAR Grand National-sesongen. "Det er bare en ting å gjøre med en mann som det - ansett ham!"

Baker vant sin første start med Kiekhaefer i en 150-miler på Phoenix's grusbane. Det satte scenen for resten av kampanjen da Baker vant 14 løp og inntok NASCAR Grand National-tittelen i 1956. Han endte på topp fem i 30 av sine 48 starter.

Kiekhaefer sluttet plutselig fra NASCAR etter sesongen 1956, og Baker befant seg i en fabrikkstøttet Chevrolet i regi av Hugh Babb. Baker fortsatte sin hete strek, men vant 10 løp og bare avsluttet av de 10 beste to ganger i sine 40 starter. Han slo også opp sitt andre nasjonale mesterskap i kjøring.

I tittelårene '56 og '57 vant Baker 24 av sine 46 karrierer i NASCAR Grand National.

I tillegg til sine to mesterskap, vant Baker de storeied 500 i Darlington tre ganger. Den første kom i 1953 i en Oldsmobile eid av T.C. Griffin, da han bortskjemt seg forbi en falmende urt Thomas i avslutningsfasen. I '60 fylte han ut for Jack Smith, som nektet å kjøre på Darlington etter at han steg ut av speedway i en akrobatisk, luftig kjølemaskin i løpet '58.

Som erstatter hjulpet Baker Smiths Pontiac til seier på dramatisk vis. Han avsluttet løpet på tre hjul, og kastet opp en dusj med gnister etter å ha sprengt et dekk med to runder igjen.

Bakers siste triumf for superspeedway kom i 1964 på Darlington, og kjørte en Dodge for mestermekaniker Ray Fox. Det viste seg å være den siste seieren i karrieren, men selv i en alder av 45, beviste han at han ikke hadde mistet kanten.

En allsidig sjåfør som kunne hoppe på ukjente maskiner og få mest mulig ut av det, vant Baker løp i åtte forskjellige bilmerker: Hudson, Oldsmobile, Buick, Chrysler, Chevrolet, Ford, Pontiac og Dodge. Han vant også for åtte forskjellige lagseiere: B.A. Pless, T.C. Griffin, Ernest Woods, Kiekhaefer, Babb, Smith, Fox og ham selv.

Ikke bare allsidige, men tøffe som negler, sa mange av Bakers rivaler, hvis de la en støtfanger på ham under kampens hete, kunne de forvente en konfrontasjon i gropene etterpå. "Min far vant sin del av løpene på banen," sa Bakers sønn Buddy år senere, "men jeg tror ikke han noen gang tapte en kamp i gropene."

Baker trakk seg som sjåfør på heltid fra NASCAR Grand National-konkurransen etter sesongen 1968 og konsentrerte seg om ponyligaen Grand Touring Series, som inneholdt Mustangs og Camaros. Han var en frontløper i den serien også, og vant åtte ganger på fire sesonger.

Etter å ha sparket rundt på kortbanene i hele Carolinas, ble Baker rastløs og ønsket å teste store ligavannet en siste gang. I 1976 inngikk Baker en avtale med teamseieren Junie Donlavey om å komme tilbake på Darlington for løpet 11. april. Etter kvalifiseringen til 13-tallet fortsatte Baker på en sjetteplass, ikke dårlig for en sliten 57 år gammel veteran.

I løpet av sin karriere i NASCAR Grand National racing, konkurrerte Elzie Wylie Baker i 636 løp, vant 46 ganger, og var den første driveren som oversteg $ 300.000 i offisiell karriereinntekt.